Acest site foloseste cookies. Citeste politica de cookies.        Accept     Nu accept

4 pasi de urmat pentru un dormitor mai curat

Postat de tesaturi 05.03.2018 2 Comentarii

Curatenia camerei in care dormi este un aspect esential pentru starea ta de bine, de aceea pentru a te organiza cat mai eficient in acest sens am alcatuit mai jos o lista cu pasii necesari.

 

 

 

 

1. Aeriseste camera pentru a elimina praful

 

Atunci cand faci curatenie, toata murdaria va pluti in aerul pe care il inhalezi, ceea ce nu este un aspect pozitiv pentru sistemul tau respirator.

 

Dar de ce este atat de nociv praful? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, ar trebui mai intai sa-i cunoastem compozitia.

 

Din ce este compus praful din casa?

 

Praful din casa este format din 60% praf atmosferic si 40% praf de origine umana.

 

Praful de origine umana este format  din parti reziduale ale corpului uman, cum ar fi, bucati de piele, par, scame, etc. 

 

Praful atmosferic este format particule organice sau industriale formate prin dezintegrare si condensare, ce  pot fi vizibile cu ochiul liber.

 

De ce este periculos praful?

 

De cele mai multe ori praful atmosferic ce se regaseste asezat pe suprafetele plate din locuinte, cum ar fi mobila are in compozitie poluanti si alte particule toxice.

 

Aceste particule pot deveni periculoase pentru sanatate in momentul in care incepem curatenia propriu-zisa. In momentul in care stergem praful sau pornim aspiratorul, particulele incep sa pluteasca libere prin incapere si in acest fel devenim expusi la cantitati foarte mari de praf.

 

Praful poate fi absorbit direct prin piele sau membranele pulmonare, iar in caz de inhalare indelungata poate provoca hipertrofia mucoaselor si intoxicarea organismului.

 

Expunerea indelungata la praful aflat in suspensie poate provoca de la crize de tuse pana la rinita cronica.

 

Cum evitam expunerea indelungata la praf?

 

Aerisirea camerei este un aspect foarte important de care ar trebui sa tinem cont atunci cand incepem sa facem curatenie.

 

In momentul in care deschidem larg ferestrele, datorita diferentelor de temperatura dintre interiorul si exteriorul camerei, se formeaza un curent de aer care tinde sa poarte particulele de praf in exteriorul casei.

In acest fel, expunerea la praf va fi cu mult sub nivelurile periculoase pentru organism.

 

Aerisirea frecventa nu elimina doar praful, ci reduce nivelul de bacterii, virusi, dioxid de carbon, aducand oxigenul atat de necesar respiratiei si implicit functionarii corecte a organismului.

 

 

 

 

 

2. Curata patul pentru a reduce numarul acarienilor si al bacteriilor

 

A “face patul” in fiecare dimineata tinde sa devina un ritual deosebit de util in zilele noastre..

Un aspect esential este acela ca strangand si scuturand asternuturile putem reduce cantitatea de acarieni si bacterii acumulate de acestea pe timpul somnului.

 

De ce sunt periculosi acarienii si bacteriile prezente pe lenjeria de pat?

 

Contactul indelungat dintre pielea umana si asternuturile de pat poate duce la inmultirea bacteriilor si acarienilor.

 

Acarienii sunt arahnide de dimensiuni microscopice, ce traiesc in locurile in care exista resturi organice cu care se pot hrani. Aceste resturi pot fi intalinte pe asternuturi sub forma bucatilor de par si piele moarta.

 

Acarienii nu musca si nici nu inteapa, dar pot provoca probleme ale aparatului respirator prin inhalarea  constanta a resturilor si excrementelor pe care le produc.

 

Ei sunt de asemenea vinovati pentru transportul anumitor bacterii in locuri in care acestea nu ar putea ajunge in alt mod.

 

Prezenta bacteriilor in exces pe anumite suprafete, cum ar fi cearsafurile sau fetele de perna, poate duce la iritatii si urticarie.

 

Cum putem elimina acarienii si bacteriile de pe asternuturi?

 

In primul rand este necesar sa scuturam asternuturile in aer liber in fiecare zi, sau macar sa le lasam intinse la aer cateva minute.

 

Lenjeriile de pat trebuie spalate macar o data pe saptamana, dar ideal ar fi ca la fiecare cinci zile sa le poti schimba, de aceea iti recomandam sa ai mai multe lenjerii de pat disponibile.

 

Poti curata burduful pernelor la fiecare 3 luni, iar la fiecare 3 ani ar trebui sa le inlocuiesti cu altele noi.

Noi iti recomandam perne ergonomice antibacteriene ce au burduful din spuma cu memorie.

Ar trebui sa speli pilota in fiecare an, iar la interval de 5 ani o poti inlocui, in cazul in care nu este din microfibra.

 

De aseamenea, salteaua de pat trebuie aspirata si acoperita cu o husa speciala care ii va prelungi durata de viata si o va proteja de bacterii. Husa pentru saltea ar trebui spalata de doua ori pe an, de preferat la o temperatura de peste 60 de grade Celsius.

 

Nu folosi lenjerii de pat ieftine, tesute din materiale sintetice pentru ca acestea au tendinta de a acumula foarte usor bacteriile.

 

 

 

 

3. De ce este important sa mentii ordinea

 

Respectarea ordinii lucrurilor in camera iti imbunatateste starea de spirit si nivelul de energie, dezordinea in schimb te streseaza si iti rapeste fiecare farama de energie.

 

Daca ai ordinea in sange si iti place ca fiecare lucru sa stea in locul lui, atunci esti o persoana  cu adevarat norocoasa.

 

Cum sa pastrezi ordinea in camera in care dormi?

 

Chiar daca atunci cand dormi nu observi dezordinea din camera, vei avea totusi o stare de disconfort din cauza lucrurilor lasate imprastiate.

 

In primul rand ar trebui sa identifici fiecare lucru lasat de izbeliste si apoi sa-i repartizezi un loc numai al lui.  Pune fiecare lucru la locul sau dupa fiecare intrebuintare!

Aranjeaza toate obiectele pe categorii si amplaseaza-le in cutii sau sertare departe de spatiul in care dormi.

 

Daca nu ai avut timp sa-ti ordonezi garderoba, iar hainele sunt aruncate prin toate colturile camerei, va trebui sa iti faci putin timp si pentru ele.

Aseaza hainele in dulap in functie de ceea ce porti mai des. Organizeaza-le pe categorii (tricouri, pantaloni,rochii, etc) si scapa de cele pe care nu le-ai mai purtat in ultima perioada, donandu-le persoanelor care ar avea mai multa nevoie de ele.

 

Nu lasa vase sau resturi de mancare in camera in care dormi! Suntem siguri ca nu iti doresti gandaci sau furnici.

 

 

 

 

 

4. Curata bine covorul si podeaua

 

Covorul ocupa un rol important in decorul dormitorului, dar este bine de stiut ca atat in interiorul cat si pe suprafata lui se aduna cantitatea cea mai mare de praf si microbi.

 

Primul pas in operatiunea de curatare a covorului il constituie aspirarea lui. Intr-o incapere de dimensiuni medii e recomandat sa aspiri covorul de doua ori pe saptamana si sa il speli de doua ori pe an.

 

Un aspirator dotat cu filtru hepa iti va face viata mai usoara, avand in vedere cantitatea de praf pe care o poti inhala.

In cazul in care aspiratorul nu mai poate face fata murdariei, poti scoate covorul afara, unde il poti curata in voie cu apa si detergent sau cu o solutii speciale pentru intretinerea si regenerarea culorilor.

 

Dupa ce ai curatat bine covorul, urmeaza sa aplici acelasi tratament si podelei.

Poti folosi un mop putin umezit in apa cu solutie speciala pentru lemn, astfel incat podeaua se va usca foarte repede si va arata ca noua.

In cazul in care ai copii, este necesar sa folosesti cat mai des dezinfectant pentru podea.

 

 

 

2 Comentarii

Adriana:
10.03.2018, 02:42:42 PM
Raspuns

Nu stiam ca praful este atat de periculos

Diana:
26.03.2018, 07:18:34 PM
Raspuns

Este bine sa stergi praful cat mai des.

Lasa un comentariu

Cum sa alegi covorul potrivit pentru fiecare camera?

Cum sa alegi covorul potrivit pentru fiecare camera?

tesaturi 28.05.2021 0
Dimensiunea unui covor poate schimba cu totul aspectul unei camere.Un covor prea mic poate face ca spatiul sa para fragmentat, iar un covor prea mare poate face spatiul sa para prea mic, de aceea este...
Citeste mai mult
Care sunt diferențele dintre textilele hoteliere si cele pentru casa

Care sunt diferențele dintre textilele hoteliere si cele pentru casa

tesaturi 16.03.2021 0
 Atunci când mergem în vacanțe, călătorim în interes de afaceri, sau ne relaxăm în propria locuință, sunt multe detaliile care ne fac să ne simțim confortabil. Printre acestea se află și textilele fol...
Citeste mai mult
5 greseli pe care sa le eviti atunci cand cauti lenjerii de pat

5 greseli pe care sa le eviti atunci cand cauti lenjerii de pat

tesaturi 29.07.2020 0
Pentru ca petrecem o treime din timpul nostru dormind, e foarte important sa acordam atentie si modului in care ne petrecem aceasta parte din viata. Ti s-a intamplat vreodata sa fie trecut de miezul n...
Citeste mai mult